akce školy listopad 202324

9. divadlo Cheb  Valérie a týden divů

Valérie s petrolejovou lampou vešla na dvůr. Byl úplněk. (…)

Tak začíná dílo Vítězslava Nezvala, Valérie a týden divů, a stejně tak začínala stejnojmenná divadelní hra, kterou měli sedmáci a osmáci možnost zhlédnout ve čtvrtek 9. 11. 2023 v Západočeském divadle v Chebu. Tajuplný příběh všechny žáky zaujal. Součástí představení byla i krátká přednáška uměleckého šéfa Zdeňka Bartoše, který žáky seznámil s tvorbou Vítězslava Nezvala a se surrealismem.

 

13. – 16. projekt Malí ilustrátoři – 1. stupeň

Projekt ke stému výročí narození Heleny Zmatlíkové, který probíhal od 13. listopadu do 19. listopadu na prvním stupni, měl velký úspěch. Žáci všech tříd se na chvíli stali malými ilustrátory. Vyzkoušeli si reprodukci obrázků, podívali se na pohádky, které Helena Zmatlíková ilustrovala, četli si knížky s jejími ilustracemi. Z výsledných prací bylo vidět, že je to hodně bavilo. Všem se to moc povedlo. Poslední den každá třída prezentovala to, co celý týden dělala, jak se jim to povedlo a co je nejvíc bavilo.

           Eva Švarcova

    

 

14. 5. třída – Čtyři živly, Aš- ZUŠ

15. Badatelská práce žákovského týmu

Žákovský tým měl ve středu 15. listopadu 2023 možnost bádat v kronikách města Hranice. Žáci se také probrali historickými fotografiemi. Některé z nich hodlají použít ve své prezentaci se vzpomínkami pana Gerharda Schmieda, se kterým v říjnu natočili rozhovor v rámci projektu Příběhy našich sousedů. Děkujeme panu starostovi za přístup ke kronikám.

                 Mgr. Markéta Dorotovičová a žákovský tým

 

 

16. projekt finanční gramotnost – 6. – 9. třída

17. státní svátek

20. TS SRPŠ

22. Přehazovaná

Ve středu 22. 11. se uskutečnil školný turnaj v přehazované. Zúčastnila se čtyři družstva od V. do VIII. třídy. Osmáci postavili dívčí tým posilněný o Agátu Šambergerovou z devítky. Chyběl tedy tradiční účastník sportovních akcí David Kindl. Smíšené družstvo páťáků bylo nejmladší, umístilo se na 4. místě, ale výsledky jednotlivých utkání byly těsné. Na třetím místě skončili kluci ze šestky se zvláštním názvem Loufingr. Hráli pouze ve třech, což byl citelný handicap. Celek Holky ponožky, tedy starší žákyně z osmé a deváté třídy, vybojoval druhé místo. A celkem podle papírových předpokladů zaslouženě zvítězili Retardi, borci ze sedmé třídy kolem svého lídra Petra Hrkala mladšího. Jak už se stalo pěknou tradicí, opět pohodová sportovní akce pod záštitou žákovského parlamentu ZŠ Hranice pro ty, kdo si chtějí zahrát.  

          Adéla Čákorová, členka ŽP s pomocí J. Tůmy, učitele nejen TV

 

 

29. vánoční dílny- 14.30 hod.

Vánoční dílny na ZŠ Hranice, které nakously vánoční atmosféru dne 29. 11. 2023.

Vánoční dílny svou návštěvou předčily očekávání. Děti si mohly s rodiči a babičkami vyrobit různé druhy svícnů – přírodní, gelové, ozdobit a upéct perníčky, které provoněly celou školu. Vytvarovat nepečené cukroví. Děti zdobily andílky korálky, vyráběly svíčky ze včelího vosku, prostírání na příbory a stojan na ubrousky. Děkuji všem kolegům z učitelského sboru, kteří se na přípravě a organizaci vánočních dílen podíleli, protože dílny přilákaly i starší žáky, dokonce i bývalé deváťáky. Dále byla zahájena sbírka na UNICEF, která poběží v režii žákovského parlamentu celý prosinec.

          Krásný advent všem lidem dobré vůle. Hana Levá, ředitelka školy

 

 

 

 

ŠKOLNÍ BAZÁREK

První letošní úkol z Recyklohraní byl zaměřený na plýtvání s oblečením. Žáci se zabývali výrobou, spotřebou a ekologickou stopou při výrobě nového oblečení. Jejich úkolem bylo vyplnit pracovní list a také uspořádat na škole bazárek, nově SWAP. Tento úkol se velmi zalíbil dvěma deváťačkám – Agátě Šambergerové a Lauře Pěnkavové. S nápadem nejprve seznámily paní ředitelku, která souhlasila. Pak jsme společně s děvčaty řešily technické podrobnosti jako, co nosit, kam nosit, kdy nosit. Děvčata vyrobila krásný poutavý plakát, který roznesly po třídách, a mohlo vše vypuknout. Žáci začali nosit hračky, knížky, oblečení, boty i sportovní potřeby. Nosilo se celý měsíc a nakonec se toho vybralo opravdu hodně. Agáta s Laurou věci od dětí ráno vybraly, vše roztřídily a poskládaly. Nakonec si žáci mohli vybrat nové hračky či oblečení, co kdo chtěl. Rozebralo se téměř vše. Zbyly jen dvě malé igelitky oblečení, které odvezeme na charitu do Chebu. Báli jsme se, jak se náš Bazárek povede, protože byl poprvé. Byli jsme mile překvapeni, vše se vydařilo na jedničku.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

 

Komentáře jsou vypnuty.