akce listopad 202223

Projekt Krokus

V letošním školním roce se naše škola zapojila do Projektu Krokus, který každoročně vyhlašuje Židovské muzeum v Praze. Cílem projektu je přiblížit žákům tématiku holocaustu a zvyšovat tak povědomí o nebezpečích diskriminace. Židovské muzeum nám zaslalo cibulky žlutých krokusů, které deváťáci s pomocí pana Štěpána, jejich třídního učitele, zasadili na školní zahradě. Svou barvou krokusy připomínají žlutou Davidovu hvězdu, kterou museli Židé nosit od září 1941 do konce 2. světové války. Krokusy by měly vykvést brzy zjara. Budou tak připomínkou Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna).

                                                                                                          Mgr. Markéta Dorotovičová

 

  1. přehazovaná – 14.00 hod. ŽP

 

  1. státní svátek

 

  1. ředitelské volno 

 

  1.    pedagogická rada – 14.00 hod. 

                  TS SRPŠ –   1.st. –  15.30 hod.

                                   2.st. –  16.00 hod.

 

  1. hudební pořad- ZUŠ Aš (cca 60 min.) – Beseda, 10.00 hod.  

       

 

  1. projekt Finanční gramotnost – 2. st. 

V pátek 25.11. 2022 jsme pro žáky 2. stupně uspořádali projektový den zaměřený na finanční gramotnost. Výuka byla rozdělena do půlhodinových bloků, kdy každý učitel, zapojený do projektu, představoval jedno z podtémat širokého okruhu finanční problematiky. Žáci se seznámili se základními informacemi o bankovních kartách, účtech a možnostech spoření. Zjistili, jak fungují půjčky, úvěry a lichva. Prakticky si vyzkoušeli vyplnit složenku nebo podací lístek a snažili se spočítat výhodnost slevových akcí na různé zboží. V neposlední řadě si vysvětlili, jakým způsobem fungují hazardní hry a zahráli si třídní „Sportku“. Na závěr, rozděleni do skupin (rodin), využili získané znalosti k sestavení rodinného rozpočtu a soutěžili ve vědomostním kvízu. Věříme, že byl projekt pro žáky zajímavou a přínosnou zkušeností pro jejich budoucí život.

       

  1. Betlém – 1. – 3. třída, Beseda, 10.30 hod., interaktivní pořad

Díky divadelnímu představení se mohli žáci první, druhé a třetí třídy podívat do Betléma. A nejen se tam podívat, ale stát se přímo jeho součástí. Nejdříve si herci s dětmi povídali o tradicích, které k Vánocům neodmyslitelně patří – cukroví, dárky, koledy, krájení jablíčka, pouštění lodiček, lití olova… A stavění Betlémů. Co se tam vlastně stalo? Herci si postupně vybírali své pomocníky z řad našich malých diváků. Byla tam samozřejmě Marie s Josefem a malým Ježíšem, hvězda, andělé, pastýři, tři králové a nesměla chybět ani zvířátka – oslík a voleček. Každý přišel ke kouzelnému kufříku a zeptal se: „Kufříku, kufříku, máš něco pro mě?“ A kufřík něco vyčaroval. Pro Marii a Josefa šátky, pro betlémskou hvězdu malou hvězdičku na čelo, pro anděly stříbrné vlasy a krásná křídla, pro pastýře kapuci z hrubé látky a hůl do ruky, pro krále koruny a královské pláště, pro zvířátka masky s ušima. V průběhu vystoupení zazněly i známé vánoční koledy, které si děti mohly společně zazpívat.

 

  1. vánoční dílny- 14.30 hod. – na 1. stupni, 20,-Kč /dílna

30. 11. 2022 na ZŠ Hranice proběhly vánoční dílny. Celý pedagogický sbor připravil bohatou nabídku k výrobě vánočních dekorací. Přišly desítky dětí, které se rozešly do jednotlivých dílen. Podpořit je přišli rodiče i prarodiče. V dílnách se pekly a zdobily perníčky, linecké, vyrábělo se nepečené cukroví. Z přírodních materiálů byla možnost výroby svícnů, věnců, závěsů. Vyrobené hvězdy ozdobí okna nebo stromeček. Děti mohly vybarvit odlitky ze sádry a samy si mohly vyrobit stojan na svíčky. Akce se velmi povedla a těší nás, že přišli i přespolní. Děkuji všem za skvěle odvedenou práci. Hana Levá

 

 

 

Komentáře jsou vypnuty.