ekoškola akce 202324

UKLIĎME ČESKO

Již spoustu let se žáci naší školy zapojují do celostátní akce Ukliďme Česko. Letošní úklid proběhl 8. dubna a zúčastnili se ho žáci 5. a 6. třídy. Společně prošli Hranice a okolí a vysbírali nepořádek. Jako tradičně ho bylo dost. O odvoz nasbíraného odpadu se postarali zaměstnanci Technických služeb města, za což jim děkujeme. Krásný den jsme zakončili opékáním vuřtů u trojmezského rybníka.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

PODĚKOVÁNÍ

Na naší škole je již spoustu let ZOO koutek. Máme zde králíčky, želvy vodní i suchozemské, různé druhy ještěrů, pavouky a zebřičky. Všechna zvířátka jsou odložená či někde nalezená a u nás našla nový domov. S jejich péčí mi pomáhají žáci. Krmivo a provozní náklady jsou docela velké, a proto jsme rádi za každou pomoc. A tak chci touto cestou poděkovat paní  Labudové za zakoupení krmné směsi pro hlodavce, paní Kunáškové za keksíky pro králíčky, paní Arwayové za zásobu jablek. Ale i spoustě dalších rodičů, kteří nám posílají tvrdé pečivo nebo zeleninu a ovoce. Vše nám moc pomáhá. Za naše zvířátka vám všem moc děkuji.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

ČIŠTĚNÍ A OPRAVA PTAČÍCH BUDEK

Jako každý podzim jsme se vydali vyčistit v okolí školy a Městského úřadu ptačí budky. Ty se musí každoročně vyčistit, aby se v nich mohli na jaře ptáčci znovu zahnízdit. Budky vyrobili před lety naši žáci v hodinách pracovních činností a po letech používání jsou některé potřeba poopravit. Letos se do této akce pustili naši deváťaci. Vše vyčistili, opravili a připravili na jaro. V zimě chceme vyrobit budky nové a nainstalovat je na další nová místa v Hranicích.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

VÝSADBA SUKULENTŮ

Každý den chodím kolem nově postavené zdi u sklárny a chyběla mi tam zeleň. Tak jsem se spojila s majitelem panem Spiříkem a dohodli jsme se, že tam s našimi žáky můžeme vysadit nějaké sukulenty, které betonovou zeď oživí. Práce se ujala děvčata z osmé třídy. Musela z každé liaporky vyndat nasypaný štěrk, nahradit ho hlínou, do které vysadila rostlinky. Vše pak zase obsypat kameny. Zatím to není moc vidět, ale doufáme, že se rostlinky na jaře krásně rozrostou a oživí toto místo.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

LAVIČKY

Všichni jistě víte, kde je ulička mezi hřbitovem a sportovním hřištěm. Často je tam nepořádek od omladiny, která se tam schází, a také hodně spadaného listí, tedy nic moc. Letos v září se rozhodli osmáci a deváťáci tam uklidit. Výsledek je překvapil, fakt to tam prokouklo. Pak si pozvali pana starostu a společně se dohodli, že sem nainstalují tři lavičky i s koši a o uličku se budou starat, aby už tam nebyl takový nepořádek. V úterý 14. listopadu se kluci z deváté třídy pustili do zabetonování laviček. Pod vedením Jirky Pešky a Dana Štugela jim šla práce skvěle od ruky. Nyní ještě chybí znovu shrabat spadané listí a bude to dokonalé.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

PODZIMNÍ PRÁCE V OKOLÍ ŠKOLY

S letošním zpožděným příchodem podzimu se také opozdily práce na zahradě.  Zatím jsme stihli jednou shrabat listí na zahradě, vytrhat letní květiny z vyvýšených a betonových záhonů a ty betonové osázet zimní výzdobou. A co nás ještě čeká, pokud nás tedy nepřekvapí sníh? Musíme shrabat listí ze svahů pod školou, znovu shrabat zahradu a uklidit betonový plácek před vchodem do školy. Snad nám to počasí dovolí a vše stihneme, než napadne sníh.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

SBĚR KAŠTANŮ

Stalo se již dlouholetou tradicí, že žáci naší školy na podzim sbírají kaštany na přikrmování lesní zvěře. Letos se urodilo kaštanů opravdu hodně, a tak se hlavně žáci prvního stupně pustili do práce. Nakonec se povedlo nasbírat úctyhodných 715 kilogramů. Jen pro představu, byly to dva přívěsné vozíky za auto. Kaštany si odvezli páni Dominik Švarc a Jan Zetocha z Mysliveckého spolku Makrazín Hranice. Mezi žáky prvního stupně probíhal ukrutný boj o prvenství. Nejlepší třída kromě sladkostí a diplomů získá také besedu s myslivci a vycházku do zimního lesa, kde budou určovat stopy zvěře, nebo se dozví, jak správně dokrmovat lesní zvěř. Vítězem se nakonec stala 4.třída, na druhém místě se umístila 2. třída a na třetím třída první. Zvířátkům přejeme dobrou chuť a žákům moc děkujeme za ochotu udělat něco dobrého.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

ŠKOLNÍ BAZÁREK

První letošní úkol z Recyklohraní byl zaměřený na plýtvání s oblečením. Žáci se zabývali výrobou, spotřebou a ekologickou stopou při výrobě nového oblečení. Jejich úkolem bylo vyplnit pracovní list a také uspořádat na škole bazárek, nově SWAP. Tento úkol se velmi zalíbil dvěma deváťačkám – Agátě Šambergerové a Lauře Pěnkavové. S nápadem nejprve seznámily paní ředitelku, která souhlasila. Pak jsme společně s děvčaty řešily technické podrobnosti jako, co nosit, kam nosit, kdy nosit. Děvčata vyrobila krásný poutavý plakát, který roznesly po třídách, a mohlo vše vypuknout. Žáci začali nosit hračky, knížky, oblečení, boty i sportovní potřeby. Nosilo se celý měsíc a nakonec se toho vybralo opravdu hodně. Agáta s Laurou věci od dětí ráno vybraly, vše roztřídily a poskládaly. Nakonec si žáci mohli vybrat nové hračky či oblečení, co kdo chtěl. Rozebralo se téměř vše. Zbyly jen dvě malé igelitky oblečení, které odvezeme na charitu do Chebu. Báli jsme se, jak se náš Bazárek povede, protože byl poprvé. Byli jsme mile překvapeni, vše se vydařilo na jedničku.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

 

MOŠTOVÁNÍ

Dostali jsme nabídku otrhat si jablíčka ze dvou stromů od manželů Vaníkových, což jsme samozřejmě přijali. A tak sedmáci jablíčka otrhali, bylo jich pět pytlů. Z nich se povedlo namoštovat 90 litrů výborného moštu. Všichni jsme si moc pochutnali. Děkujeme manželům Vaníkovým i panu Blechovi a panu Konečnému. Za namoštování jablek.

R. Benešová, EVVO koordinátorka

 

 

Komentáře jsou vypnuty.